Thursday, October 8, 2009

kerana kita tak sama

erm....posting ni takde kaitan dengan yang sebelum ni eh...
maybe ade kaitan sebab yang tulis tu orang yang sama

masa kursus DPLI dulu, aku selalu diingatkan untuk merendahkan level pengajaran aku dari tahap universiti kepada tahap sekolah... aku pelik!!! kenape plak?

apabila melangkah ke sekolah, baru aku tau kenapa...
kadang-kadang aku terlupa yang aku dulu pernah remaja... dan sama macam mereka...
aku tak tau...
guru mengajar aku

sekarang aku faham macam mana situasi seseorang guru nak memberi anak-anak didik faham...
tak semudah mengambil makanan dan menyuap ke mulut...

Ya Allah...
Aku insaf...
selama ni aku terikut dengan sikap sesetengah orang yang memperlekeh guru-guru JQAF, guru sekolah rendah...
tapi kini aku sedar, mereka adalah insan yang paling mulia
kenapa?
kalau mereka tak fahamkan aku masa kecik tentang apa yang mereka ajar
mungkin hari ni aku bukan disini

dan kini aku bertanggung jawab macam mereka
untuk memberi kefahaman...
untuk menjadikan meneruskan usaha menjadikan mereka manusia

kerana sebelum ni aku menyangkakan kita sama
rupanya baru hari ni ku sedar

rupanya kita tak sama

tadika - macam mana nak bagi mereka tahu K-O-P-I
sekolah rendah - nak kene bagitahu kenapa kopi itu hitam
sekolah menengah - macam penangan kopi tuh
universiti - kesan minum kopi

kerana kita tak sama
tapi sering kita sangka mereka tu sama

Pemikiran Kita

ape tuh? tajuk bosan kan?
ahahaha....like i care...

erm...memegang title ustaz (wannabe :P) is not that easy... ops....

bila cakap pasal ustaz, biasanya orang memandang ianya sebagai status yang really high class sampai menjulang ke langit dan mencapai arasy Ilahi.... ustaz tu dilihat sebagai sangat hebat, maksum, dan kadangkala diumpamakan sebagai malaikat yang turun dari langit dan kemudiannya mengajar manusia...

hasil dari pemikiran sebegini akhirnya melahirkan kelompok manusia yang merasakan dirinya hebat apabila memegang status tu... dan dari situ, bermulanya bibit-bibit rasa angkuh pada diri dan merasakan diri tu adalah maksum apatah lagi dengan sanjungan orang sekeliling...

dari itu lahirnya juga golongan hipokrit yang kononnya alim mulia... melihat rancangan mulia seperti forum perdana ehwal Islam, mendengar nasyid sahaja... jalan bersopan... berpakaian sopan...

apabila melihat sesuatu yang pelik terus dilabel sebagai dosa, maksiat... kalau seorang ustaz mendengar lagu Inggeris, dipanggil ustaz sekular, kalau ustaz menonton sesuatu yang pelik, maka ianya akan dikatakan ustaz yang liberal bla bla bla...

tapi adakah ianya pemikiran seluruh dunia?

salah ke mendengar lagu-lagu Inggeris? salah ke melihat filem-dilem Inggeris?

aduhai...sampai bila...

aku bukan nak halalkan sesuatu yang haram...
atau mengharamkan sesuatu yang halal...

pada aku, kalau kau ingin berdakwah, maka kau kene tahu bentuk manusia yang ingin didakwah... adakah erti berdakwah tu dengan pergi ke satu tempat dan terus melabel ini halal, ini haram?

come on...

Allah beri kita akal untuk kita guna...
bukan la bermaksud apabila kita dengar sesuatu, maka kita akan join terus... Allah bagi kita akal untuk berfikir, bukan untuk kita sekadar membaca dan terus bertaklid...
menghadapi dunia hari ini, bukan seperti dulu...

penanganan masalah sosial pada hari ini bukan seperti memukul budak dari buat jahat dan esok dia akan baik...no...

kalau kita mungkin menerima itu sebagai satu bentuk pengajaran, adakah kita yakin orang lain akan menerimanya dalam bentuk yang sama?

mungkin kita terlupa, Allah menjadikan manusia dalam berbagai bentuk, warna dan rupa bangsa... maka kita perlu menerima orang lain dari kita dengan cara yang sama iaitu dari segi bentuk, warna dan rupa yang berbeza... bukan semuanya sama....

Tuesday, October 6, 2009

Berkawan Bukan Bermakna Memiliki

ungkapan ni selalu aku ingat selepas aku belajar satu subjek Pengantar Dakwah kalau tak silap... dalam tu ade la pertanyaan tentang kawan...pesanan dia ialah Apabila Berkawan, Bukan Bererti Kita Memiliki Sahabat...

ungkapan tu aku ingati dalam mengenali erti persahabatan, kawan. Aku berusaha untuk tidak bersikap seolah-olah aku memiliki kawan-kawan aku...
kenape? sebab aku sendiri rasa rimas apabila kawan membuat kita seolah-olah dia memiliki kita...
semakin lama, aku semakin kurang untuk mengongkong kawan an hingga sekarang, aku takut untuk bergantung harap pada kawan aku...

tapi ada la pulak masalah lain apabila kita melihat situasi tu depan mata kita...
kes seorang kawan berkawan seolah-olah kawan tu milik dia...

aku berkawan dengan semua orang...dan pastilah kita berborak semua kan...tapi dalam satu keadaan ni, ada yang aku perhatikan, apabila aku berborak ngan kawan sorang ni (aku namekan sebagai A), kawan yang sorang lagi ni (just call as B) akan cepat-cepat potong cakap aku...kalau aku berborak ngan A pasal air terjun misalnya, B pon akan cakap macam tu. kalau aku bercerita pasal sesuatu, maka B pun akan bercerita pasal benda yang sama dan haruslah cerita aku akan mati macam tu je...

mula-mula aku tak perasan...tapi lama-lama makin nampak...
mula-mula aku taktau nape...tapi lama-lama makin sedar....

dia amat risau aku dekat dengan A tuh...hahaha...so funny...
kadang-kadan bila aku bercerita dengan rancaknye, nampak jelas B akan gelisah dan berusaha untuk menarik perhatian A dalam apa jua cara sama ada menyanyi, atau memotong cerita, atau kuis-kuis A, atau rapat-rapatkan badan...ewww...

ahahahaha...kadang-kadang nampak la A tak selesa tapi most of the time dia ok...
cumenye ianya akan sekadar menyusahkan orang lain atau sekeliling yang kadang-kadang susah nak berinteraksi secara serius dengan A...

dan bila pegi mane-mane, pada aku, its ok kalau nak keluar dengan siapa pun... tapi ape perasaan kalau tibe-tibe anda di suruh berjalan ngan orang lain sedangkan u ols dalam satu team... sekali aku terkena daaa... ade la sekali, aku berjalan merayap berlima, so aku jalan la...tibe-tibe si B kate 'jom gi sana, raman, ko gi la jalan ngan X, aku ngan A je gi...'

hello... perlu ke ko nak atur aku jalan dengan sape...hahaha... but i just say ok... but at that time, aku blah n jalan sorang-sorang sbb kalau nak tunggu X, jenuh lambat memilih...hahaha... kalo jalan sorang-sorang leh gak tengok barang ngan rileksnye... kan kan...

and the other time bile aku dah kumpul balik, aku berborak la ngan A, and suddenly si B panggil ala-ala nak sembunyikan something...ropanya nak amik gambar je...hadoi yay...

what ever la kan... yang penting i yakin, my picture is more gojes okeh...hahahaha...like i care :P

so, itulah nak citer sebenarnye... maybe one time dedulu, aku ada buat macam tu... tapi aku rasa la kan, aku just berkecil hati kalau kawan tinggalkan aku, tapi aku tak kesah kawan aku nak borak, kawan ngan siapa... btw, ade sesetengah masa, kawan aku tu yang dok cari aku...hahahaha...

tapi bila berdepan dengan situasi macam ni, kadang-kadang kecik ati, geram, kelakar, nak gelak...macam-macam lagi la... yang paling best selama ni membahasakan diri aku-kau, lately, dah bahasakan diri ngan nama sendiri...hehehhe... ape-ape aje la... yang penting, orang yang paling best untuk didengar menyebut nama sendiri ialah Anon ngan Azwa... so sweet...both my friend is really gojes <3

erm... so, adakah
1. Anda berkawan dalam konteks memiliki?
2. Anda biasa-biasa je
3. Anda rupanya terjebak dengan kawan yang bersikap seolah-olah memilik anda
4. Anda rasa nak terajang je orang camni ke Benua India nun (eh...India tu bukan benua kan) hehehehe

Saturday, September 12, 2009

Nizam - JM

JM - sampai sekarang aku tetau ia wujud kat mane

Photobucket

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Mohd Rifhan Afiq - Cipan

hehehe...enche kachak (kononnye)

Photobucket

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

Mohd Zulfadli - Zulaikha (ngape zulaikha ek?) x paham

dia straight okeh...haku amat kompius napekah beliau dipanggil zulaikha

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Mohd Ibrahim Ramlie - Dek Yang

ni ialah hasil kerja Mohd Ibrahim Ramlie...
dah nak kawen pon dia

Photobucket

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Mohd Adib - Adek

ni ialah orang yang bertanggungjawab wujudnye benda nih...

Photobucket

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Mohd Kamaruddin Juraimi - Kama (Deng)

Hehehe...ini ialah orang yang amat 'cermat'..guna dakwat pen biru, walau di suruh hitam. Nasib baik ni original copy. dapat la tengok tulisan halus tuh...

Photobucket

Photobucket



aiseh...ade yang tak masuk lak..nanti aku tambah

Mohd Saifullizan - Epul (Epong)

ni adalah pakcik kelam kabut yang bijak...pas form 3, dia blah MRSM... aku kawan biasa2 ngan dia...maklumlah...

Photobucket

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Abdul Rahman - Rahman (Bulat)

Kita mulakan dengan cerita Rahman - Bulat (gelaran di asrama pusat SMKJBP - Sekolah Menengah Jalan Batu Pahat)

Photobucket

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

hanya page mula-mula aku letak besor...sambungan korang click kat bawah tu eh...

Voice From The Boyzn (3 RKA 1)

Ni ialah zine yang dibuat oleh aku dan kawan mase Tingkatan 3. Naseb baik aku dapat simpan original copy... u ols bleh bace

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

erm...ni intro lah...aku letak satu-satu dengan title name...
kalo u ols nak bace, nanti just click kat name diorang je ye...heheheh

Tuesday, August 18, 2009

Semua Dari Allah

Bulan Ogos 2009 memberikan kejutan yang besar bagi semua amnya dan diri ini amnya

kalau sebelum tu Malaysia diberi kejutan dengan perginya Yasmin Ahmad, pengarah filem Indie famous, semua orang seakan terkejut dengan pemergian beliau...
kenapa? sebab karya-karya beliau menterjemahkan sesuatu yang boleh aku kata sebagai sebenar tentang realiti hidup masyarakat Malaysia. Namun karya beliau tu sukar diterima oleh majoriti masyarakat kita atas alasan ianya terlalu terbuka tapi di sebalik semua itu, sebenarnya kita susah untuk menerima diri kita sendiri dan juga realiti yang berlaku tapi kita menolak seakan-akan menyembunyikan semuanya kerana kita taknak terima...
alahai...terima aja la kan...

selepas dari itu, Ustaz Asri dari kumpulan Rabbani pula menyusul pergi. Seakan terdengar lagi suara dia di corong telefon berbual hal kompang, harga kompang... meskipun bermasalah ketika tu dengan hal pembayaran tapi masih lagi beliau bersuara lunak, tiada meninggi suara, sampaikan aku yang malu walaupun tak nampak muka...
bukan sebab aku tak bayar ye...aku hanyalah orang yang menguruskan hal jual beli tapi duit dari bos...
pemergian dia pon tak terduga...secara tiba-tiba... usah la kita berdalih mengatakan kita tak terkesan dengan alunan suara dan lirik serta irama yang dibawa dalam nasyid beliau. Meskipun ada yang mencemuh mengatakan bahawa beliau membawa muzik yang tidak sesuai dengan nasyid, tapi orang tetap terhibur dan mendengar suara itu...

terbaru pada 17 Ogos lepas, (2 hari lepas pada hari post ini ditulis), seorang lagi insan yang mulia telah pergi. Dia bernama Abdul Halim Haji Mat Diah. Mungkin ada sesetengah orang tidak mengenali dia. Tapi bagi aku yang pernah belajar dengan beliau, berbual dengan beliau, bekerja dengan beliau, makanya beliau adalah orang yang sangat kukenali...
gelaran seperti anak bapak (semua student dia dipanggil macam tu), anak kesayangan, dan entah ape lagi masih lagi mengindahkan memori semalam bersama beliau.
aku pergi dari JSTI membawa diri...aku pergi dengan senyap tanpa ada apa-apa tanda... dia yang rapat dengan aku pon, aku tak bagitahu... bukan niat hati nak melukakan tapi...

masih teringat lagi biasanya pada hari Khamis, Isnin beliau akan datang ke bilik kerjaku dan
memanggil "Man, mintak tolong ambil ubat bapak di hospital"... erm...biasanya aku ngan Dina akan pergi hospital naik teksi amik ubat...huhu...
mungkin berliau terkilan sebab dia selalu minta aku kerja dengan dia sebagai RA dia, tapi cepat amat terlepas.huhu...

mungkin bukan rezeki...tapi still juga dia minta aku bantu walaupon bos perang dingin :P

tapi tu la kan...semua datang dari Allah...kita tak mampu untuk menolak...

misalnya macam H1N1 yang menjangkit pada anak saudara aku, Shasya Najwa...
shasya...
Paksu harap syasya tak apa-apa...
Paksu sayang semua anak saudara paksu...
moga syasya sihat, dan gembira...

Semua dari Allah...Dari Allah kita datang...
Kepada Allah jua kita kembali

Saturday, August 8, 2009

Jom citer makanan

erm..memula nak remind, aku citer pasal makanan ni bukan sebab dah nak Ramadan occay...tapi sebab ade terbace kat satu forum tuh pasal perkara yang menyebabkan akal tumpul...pastu ade lak masuk citer pasal makanan yang makruh...
dan ade la sorang ahkak tuh, bercerita tentang makanan yang dia n famili dia makan. masuk la jugak bab makanan yang makruh termasuklah bawang, petai, jering tuh.
yang tak bestnye dia macam cube memperlekehkan makanan tradisi Melayu yang katenye menyebabkan badan tak besar, makruh dan ade la lagi yang nampaknye memang tak best.

adakah sebenarnya makanan Melayu ni tak bagus? Adakah ianya tak bagus sebab kandungan makanan tuh? atau adakah disebabkan kuantiti pengambilan makanan yang menyebabkan benda tu jadi tak bagus...

Nasi Lemak, Roti Canai, Teh Tarik dan pelbagai lagi makanan yang wujud dalam masyarakat Melayu memang meliurkan tapi mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Ini adalah fakta yang memang tak dapat disangkal. Orang-orang Melayu satu masa dulu makan makanan seperti ini dengan tujuan untuk memberi tenaga semasa bekerja. Jadi, makanan ini tidak memberi effect yang besar meskipun diambil secara harian kerana mereka keluar bekerja seawal selepass subuh untuk:
1. Berjalan ke kebun
2. Membersihkan kebun

semua kerja-kerja ini mengambil masa sehingga sekitara waktu Zohor...so how long? Lame kan...dan mereka bekerja bukan sekadar menajak rumput dalam pasu tapi untuk menebang kayu hutan untuk dijadikan kayu api, kawasan tanah untuk pertanian, sebagai bahan membuat rumah. So makanan yang digunakan adalah berpatutan dengan tenaga yang digunakan...

adakah ianya tidak sesuai dimakan untuk zaman sekarang? pada aku boleh saje..TETAPI dengan kuantiti yang sedikit atau bukan diambil secara harian. kuantiti pengambilan makanan tradisional Melayu perlu dikurangkan kerana masyarakat pada hari ini kebanyakkannya bekerja dalam pejabat, atau kurang menggunakan tenaga. dalam konteks ini kita kembali pada amalan pemakanan dari Rasulullah yang menyarankan makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang. dari aspek ini, kita lihat aspek kuantiti lebih menyebabkan makanan Melayu dipandang tidak elok oleh sesetengah orang Moden...gi mati la ko..hahahhaa...


http://2.bp.blogspot.com/_C1EPAkx1iC8/RgpthU6QmHI/AAAAAAAABAw/avGn58kPiL0/s400/Jering+up+close.JPGhttp://www.caterer.com.my/image/path/1315/small/Kerdas__1_.jpghttp://andiullyx.files.wordpress.com/2009/06/pete-petai-kupas1.jpg
kemudian dari konteks halal, makruh, haram. makanan halal dan haram, insha allah u ols tau kan. tapi dari konteks makruh. makanan seperti petai, jering, kerdas dianggap makruh kerana mendatangkan bau yang kurang menyenangkan selepas makan, buang air...tapi lupakah anda tentang khasiat yang ada dalam makanan tersebut? sekali lagi aku katekan, kuantiti pengambilan kene jaga...jangan amik berlebihan..pastu makanan camni, kalo kat kampung tu, makanlah sepuas hati sbb orang kampung cam aku ni bukan kesah sangat...sbb da tau dah natijah amik makan tersebut secara berlebihan...kalo kat bandar makan benda2 ni memang cari penyakit...

ade lagi la bunyik katenye bagus ke untuk minda anak-anak...kan ke elok katenye, bagi makan cereal untuk sarapan pagi, atau roti bermentega, susu, atau jus...hallo...ade berapae ramai anak orang  yang mencekik roti, cereal, susu bagai tapi bile besor jadi setan, lahanat...
dan aku tertanye-tanye adakah cereal yang disumbat dalam mulut anak dia tu confirm bersih dan sesuai untuk anak dia? roti tu cemane plak? kalau benda tu import dari luar, status halal tu masih boleh diragui...sumber gandum tuh...kalau geli makan udang geragau yang kononnye ade anjing kencing tu kan...nape lak tak geli ngan gandum yang diproses kat luar negara? ntah babi berlari kat situ, pehtu anjing berak kangkang kiap kat situ...sape tau kan...

walau ade logo halal tapi adekah tahap syubhah dalam makanan tu dah hilang

oh...mungkin kakak itup menanam sendiri gandum pastu dia tuai, giling halus buat roti...pastu susu tu dia perah sendiri dari ladang...pendek kate umah dia tu serba lengkap sampaikan rempah ratus tu petik fresh...wut da helll....

jangan menyalahkan makanan Melayu kalau kau sendiri berpemikiran cetek...dengar ceramah sikit dah kate betul...please kaji ok...bukan sekadar hentam kromo...

u can eat everything yang halal but in proper quantity (betul ke idak nih)...

dan lagi...kalau korang sekadar duduk depan komputer, depan TV, pastu berkebun kelepik-kelepik kat sebelah umah, tak yah la poyo ngaku ko berkebun, tapi tak makan makanan Melayu...
kalau nak kate ubah cara pemakanan dorang untuk kasi tinggi fizikal, tapi akhlak makin merundum cemane? Ada yang tak tau anak dia buat ape kat umah...pehtu ngan jadi pelacur, pelakon filem porn, lelaki memang badan besor tapi jadi abah ayam ape kes....


ade benda kita boleh ikut tapi bukan bermakna kita taksub hingga melupakan budaya sendiri...dan juga ajaran Islam yang sebenar...
kita hidup bukan untuk bertaqlid tapi kita dikurniakan akal untuk berfikir...

Thursday, July 30, 2009

Belajar Bahasa Inggeris

Erm...hari ni mendownload lagu-lagu Inggeris setelah lame asyik dengan lagu Arab. Lagu lama-lama je cam Lauren Christy - The Color Of The Night, Vanessa William - Color Of The Wind; The Sweetest Day...
Bile menyanyi lagu-lagu ni tiba-tiba teringat zaman masa kat universiti dulu. sebagai budak akademi pengajian Islam, selalunya dikaitkan dengan tak tahu bercakap Bahasa Inggeris. Erm...aku tak tau la berul atau tidak. tapi aku rase kalau kat jabatan aku tuh, Ustazah Yati, Kak Da (Wahida) tu okeh jek...tambah lagi dengan Ustaz Roslan.

situasi orang yang berbahasa Inggeris (maybe juga dalam bahasa-bahasa lain atau ilmu lain), ialah
1. Orang tak tahu berbahasa Inggeris, tak nak belajar.
2. Orang tak tahu bahasa Inggeris, nak belajar tapi dia rase susah dan dia jadi tak suka sebab dia tak tahu.
3. Orang yang tak tahu bahasa Inggeris, dia nak belajar, tapi takde orang nak tunjuk
4. Orang yang belajar bahasa Inggeris, tapi dia cuma tau menulis dan membaca tapi malu nak bercakap
5. Orang yang tahu berbahasa Inggeris, tapi out dalam menulis...broken English maa
6. Orang yang tahu bahasa dan berbahasa Inggeris, grammar pon mantap tapi sebutan macam orang Melayu cakap tuh
7. Orang yang tahu bahasa dan berbahasa Inggeris, grammar mantap, sastera Inggeris dia giler power, speaking London abeh....

dan lain-lain.

teringat la dedulu, sebab aku ni aktif gak la join memacam projek, and of coz bercampur dengan pelabagai jenis manusia termasuk yang tujuh di atas. ada sesetengah orang ni, bila dia dah tau bahasa inggeris, dia poyo yang amat dan ia ada la dalam kelompok kitorang tuh. yang aku selalu ingat, bila aku nyanyi lelagu Inggeris ni, akan ada beberapa pandangan orang yang melihat.
1. aku ni jenis orang yang menunjuk power Inggeris
2. aku adalah lelaki yang belajor bahasa inggeris dengan lagu-lagu Inggeris
3. orang yang melihat aku dengan macam tak caye...eh! budak akademi Islam nyanyi lagu Inggeris (salah ke?)
4. orang yang pandang aku sebagai - alah, dah la sebut tah hape-hape... ada hati nak nyanyi lagu Inggeris...so what?
5. yang terlalu membantu menjaga bahasa Inggeris aku...
6. anggap aku nyanyi tapi tak paham maksud

so, ada la yang positiv and ada yang negatif. masalah negatif ni ialah apabila ada orang yang pandai bahasa Inggeris ni tapi giler poyo. dia anggap dia adalah seorang yang maha terror dalam bahasa Inggeris. bile dengar orang nyanyi salah, dia ketawa sesama dia and then kutuk macam la orang yang nyanyi tuh paham. sombong yang amat.
apekah dia ingat aku tak paham. konon-konon dia speaking English ngumpat tu aku tak paham? just wanna say bebeh...though ur English is good, but how 'bout ur attitude? Such a bitch.... hahahahaha.... tapi team-team ni biasanya duduk sesama sendiri, tunjuk ala-ala educated, nampak yakin bile bercakap tapi kekadang satu time, dia blur, jadi bodo tahap donkey (donkey dalam citer Shrek tu lagi bijak). kalo kate kene pulau tu satu hal la....alah senang citer perasan bagus.... pehtu nak berkapel ngan mamat-mamat yang kachak, berkereta, perfume RM200-RM300... perhatian.... silakan terus jadi bitch di kalangan bitch. dan kekadang diorang tak tau pon kekawan dorang ni bukan bagus sangat...bitch gak....salu je citer burukpasal dia kat orang len...so kalo dah perangai gitu... kite tak yah kesah ok....

orang kedua ialah orang yang tahu dan amat baik dan amat menjaga bahasa Inggeris cam dia ialah keturunan bangsawan British gitu.hahahhaha...bagus orang camni...tapi kalau dah tiap perkataan tu nak sebut fluent betul-betul, minat orang yang belaja senang terbantut..huhu... contohnya perkataan LOVE n LOAF. sebutan nak dekat same... berkali-kali bagi tau sebut gini-gini sampai akhirnya orang yang bercakap salah tu bgtau, saye ade masalah lidah terbelit...

kadang-kadang pelik ya amat la. menjaga benar la bahasa Inggeris kononnya cam malu la kalau sebut salah. tapi aku rase orang Inggeris pon tau kita adalah Melayu and they already appreaciate us when we understand what they say and they also understand our word. kadang-kadang diorang pon sebut tak betul. Sorry la ye. Aku ni lahir makan sambal tumis, ulam-ulaman...dah besor baru jumpe salad, sos.hahahaha...

cerita pasal makan...nanti citer lain...













p/s: teruja dengan kakak pinoe dan forumer cari.com.my (aspecially Personal Problem Board)... siap boleh membakukan bahasa Inggeris. bahkan mengeja perkataan Inggeris dengan gaya Melayu...
SevenSense = Sebensens
Love You = Lebiu
Video = Bidio
Youtube = Yutiub
Innoncent = Inesen
dll....

Saturday, July 25, 2009