Saturday, August 8, 2009

Jom citer makanan

erm..memula nak remind, aku citer pasal makanan ni bukan sebab dah nak Ramadan occay...tapi sebab ade terbace kat satu forum tuh pasal perkara yang menyebabkan akal tumpul...pastu ade lak masuk citer pasal makanan yang makruh...
dan ade la sorang ahkak tuh, bercerita tentang makanan yang dia n famili dia makan. masuk la jugak bab makanan yang makruh termasuklah bawang, petai, jering tuh.
yang tak bestnye dia macam cube memperlekehkan makanan tradisi Melayu yang katenye menyebabkan badan tak besar, makruh dan ade la lagi yang nampaknye memang tak best.

adakah sebenarnya makanan Melayu ni tak bagus? Adakah ianya tak bagus sebab kandungan makanan tuh? atau adakah disebabkan kuantiti pengambilan makanan yang menyebabkan benda tu jadi tak bagus...

Nasi Lemak, Roti Canai, Teh Tarik dan pelbagai lagi makanan yang wujud dalam masyarakat Melayu memang meliurkan tapi mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Ini adalah fakta yang memang tak dapat disangkal. Orang-orang Melayu satu masa dulu makan makanan seperti ini dengan tujuan untuk memberi tenaga semasa bekerja. Jadi, makanan ini tidak memberi effect yang besar meskipun diambil secara harian kerana mereka keluar bekerja seawal selepass subuh untuk:
1. Berjalan ke kebun
2. Membersihkan kebun

semua kerja-kerja ini mengambil masa sehingga sekitara waktu Zohor...so how long? Lame kan...dan mereka bekerja bukan sekadar menajak rumput dalam pasu tapi untuk menebang kayu hutan untuk dijadikan kayu api, kawasan tanah untuk pertanian, sebagai bahan membuat rumah. So makanan yang digunakan adalah berpatutan dengan tenaga yang digunakan...

adakah ianya tidak sesuai dimakan untuk zaman sekarang? pada aku boleh saje..TETAPI dengan kuantiti yang sedikit atau bukan diambil secara harian. kuantiti pengambilan makanan tradisional Melayu perlu dikurangkan kerana masyarakat pada hari ini kebanyakkannya bekerja dalam pejabat, atau kurang menggunakan tenaga. dalam konteks ini kita kembali pada amalan pemakanan dari Rasulullah yang menyarankan makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang. dari aspek ini, kita lihat aspek kuantiti lebih menyebabkan makanan Melayu dipandang tidak elok oleh sesetengah orang Moden...gi mati la ko..hahahhaa...


http://2.bp.blogspot.com/_C1EPAkx1iC8/RgpthU6QmHI/AAAAAAAABAw/avGn58kPiL0/s400/Jering+up+close.JPGhttp://www.caterer.com.my/image/path/1315/small/Kerdas__1_.jpghttp://andiullyx.files.wordpress.com/2009/06/pete-petai-kupas1.jpg
kemudian dari konteks halal, makruh, haram. makanan halal dan haram, insha allah u ols tau kan. tapi dari konteks makruh. makanan seperti petai, jering, kerdas dianggap makruh kerana mendatangkan bau yang kurang menyenangkan selepas makan, buang air...tapi lupakah anda tentang khasiat yang ada dalam makanan tersebut? sekali lagi aku katekan, kuantiti pengambilan kene jaga...jangan amik berlebihan..pastu makanan camni, kalo kat kampung tu, makanlah sepuas hati sbb orang kampung cam aku ni bukan kesah sangat...sbb da tau dah natijah amik makan tersebut secara berlebihan...kalo kat bandar makan benda2 ni memang cari penyakit...

ade lagi la bunyik katenye bagus ke untuk minda anak-anak...kan ke elok katenye, bagi makan cereal untuk sarapan pagi, atau roti bermentega, susu, atau jus...hallo...ade berapae ramai anak orang  yang mencekik roti, cereal, susu bagai tapi bile besor jadi setan, lahanat...
dan aku tertanye-tanye adakah cereal yang disumbat dalam mulut anak dia tu confirm bersih dan sesuai untuk anak dia? roti tu cemane plak? kalau benda tu import dari luar, status halal tu masih boleh diragui...sumber gandum tuh...kalau geli makan udang geragau yang kononnye ade anjing kencing tu kan...nape lak tak geli ngan gandum yang diproses kat luar negara? ntah babi berlari kat situ, pehtu anjing berak kangkang kiap kat situ...sape tau kan...

walau ade logo halal tapi adekah tahap syubhah dalam makanan tu dah hilang

oh...mungkin kakak itup menanam sendiri gandum pastu dia tuai, giling halus buat roti...pastu susu tu dia perah sendiri dari ladang...pendek kate umah dia tu serba lengkap sampaikan rempah ratus tu petik fresh...wut da helll....

jangan menyalahkan makanan Melayu kalau kau sendiri berpemikiran cetek...dengar ceramah sikit dah kate betul...please kaji ok...bukan sekadar hentam kromo...

u can eat everything yang halal but in proper quantity (betul ke idak nih)...

dan lagi...kalau korang sekadar duduk depan komputer, depan TV, pastu berkebun kelepik-kelepik kat sebelah umah, tak yah la poyo ngaku ko berkebun, tapi tak makan makanan Melayu...
kalau nak kate ubah cara pemakanan dorang untuk kasi tinggi fizikal, tapi akhlak makin merundum cemane? Ada yang tak tau anak dia buat ape kat umah...pehtu ngan jadi pelacur, pelakon filem porn, lelaki memang badan besor tapi jadi abah ayam ape kes....


ade benda kita boleh ikut tapi bukan bermakna kita taksub hingga melupakan budaya sendiri...dan juga ajaran Islam yang sebenar...
kita hidup bukan untuk bertaqlid tapi kita dikurniakan akal untuk berfikir...

2 comments:

  1. salam.. topik ni bagus sangat lebih-lebih lagi tentang makanan tradisional melayu.. tapi yang jadi kurang sikit bila saudara "menghina" bangsa lain.. janganlah begitu.. nasihat boleh tapi elakkan menghina orang lain.. ok peace

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. terima kasih sebab sudi membaca. mungkin perenggan-perenggan akhir tu kelihatan seperti menghina bangsa lain. tidaklah saya menghina kerana saya sendiri mengakui kehebatan bangsa itu. dan telah pun saya perbaiki agar ianya dibaca dengan lebih umum.
      terima kasih atas teguran :)

      Delete