Saturday, July 31, 2010

split personality? wut da T_T

baru-baru ni ade satu insiden yang membuatkan kebengangan tahap gaban mula menular... adui la... ape lagi... pasal tajuk kat atas tu...dalam satu perbualan, sorang makhluk ni telah menyatakan tentang bila aku nak kawin... (kawin lagi @_@)... satu persoalan yang cukup membuatkan tekak aku kembang, mata berpinar dan kat otak terkuar segala bintang-bintang mengerlap di timur dan barat.
maka, persoalan itu dijawab dengan jawapan yang biasa-biasa, kurang sewiyus dan juga tidak menepati kehendak dan piawaian ISO 20**.
ingatkan da stop, rupenye ade sambungan lagi... sbb jawapan tersebot, pengutara perbualan telah menyatakan bahawa:

- sekiranya seorang perempuan diletak di depan aku, entah-entah pengsan - makk aih... macam la dia bela aku dari kecik sampai dia tau semua...
kebetulan masa tu ade beberapa wanita mulia kat situ..maka jawapan yang aku bagi ialah:

- oh! rupenye selama ni akak ** ni lelaki rupenye - dan jawapan tu agak membuatkan pendengar berada dalam dua situasi 1. Speechless (sebotan kmpong se-pi-ce-les). atau mungkin bg yang cepat tangkap, 2. gelak gila baban.
aku ingat dah bleh stop. rupenye di sambung lagi dengan ayat. ni la masalah SPLIT PERSONALITY. kerajaan ade membincangkan pasal ni dalam perguruan. WHAT DA...

ape kaitan antara topik aku tak kawen ngan split personality lak? betol ape aku cakap. selama ni bile perempuan dok depan aku, takdenye aku pengsan. student aku perempuan, rakan kerja perempuan, macik cleaner pompuan... ade ke sesape nampak aku diusung ngan stretcher ke hospital ber'ambulan'?

aku cukup berbulu ngan orang yang asyik nak cakap pasal split personality. kalau orang tu tak kawin, terus judge dia ade masalah split personality. nak je aku bertanya. ko yang kawin tu sempurna sangat ke? yang dok kehulu kehilir bercakap pasal ni sempurna sangat ke?
ape kes tak kawin ngan split personality?

yang tambah geram ade je yang jadi tukang tambah nasik dan memang i'm pretty sure banyak benda dia cube untuk membuatkan aku nampak buruk. thanks!. dan aku nampak, dia kadang-kadang suka membesarkan benda kecil yang menampakkan keburukkan dia. certain orang akan nampak dia sebagai dianiaya tapi dalam masa yang lain, oh... how annoying T_T... bercakap nak kuat je... sengal...
end of the conversation... aku meneruskan aktiviti melahap aku dan seterusnya blah tanpa was-was... nak bertekak kang cam tak hormat lak... anyway, tahniah la berjaya mem'flop'kan aku camtu...

buat la lagi. sbb biasanya bas ngan lori tu digandingkan atas dasar saiz dia yang lagi besor dari kereta. batas lak dedulu orang salu gune untuk tanam ubi... padehal ubi tu leh je idop tanpa batas.haha...

just nak kata, setiap orang tu ada kelebihan dan kekurangan. kita tak leh nak harapkan orang menjadi sempurna sedangkan kita sendiri tak sempurna mana.


note:

Split personality is Dissociative identity disorder is a psychiatric diagnosis that describes a condition in which a person displays multiple distinct identities or personalities (known as alter egos or alters), each with its own pattern of perceiving and interacting with the environment. In the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems the name for this diagnosis is multiple personality disorder. In both systems of terminology, the diagnosis requires that at least two personalities routinely take control of the individual's behavior with an associated memory loss that goes beyond normal forgetfulness; in addition, symptoms cannot be the temporary effects of drug use or a general medical condition.[1]

There is a great deal of controversy surrounding the topic. There are many commonly disputed points about DID. These viewpoints critical of DID can be quite varied, with some taking the position that DID does not actually exist as a valid medical diagnosis, and others who think that DID may exist but is either always or usually an adverse side effect of therapy. DID diagnoses appear to be almost entirely confined to the North American continent; reports from other continents are at significantly lower rates.

4 comments:

  1. sedang bertanges-tangesan kebengangan..haha

    ReplyDelete
  2. pening pula baca entry ni...
    semuanya macam takde kaitan...:)

    ReplyDelete
  3. ahahaa... sila bertabah ye membaca... dia kene membaca slow and rileks...jangan terus mencari konklusi dalam setiap pembacaan...

    btw, tulisan peribadi mmg la macam-macam

    ReplyDelete